Skatāma izstāde par Bordo reģiona vīna dārziem
Francija ir zināma kā gastronomijas un kulinārijas lielvalsts un Bordo ir prestižākais un lielākais vīna reģions Francijā, kas vispasaules ievērību ir ieguvis ar smalko Bordo vīnu kultūru. Bordo vīnogulāju stādījumi atrodas neticami daudzveidīgā novadā, kas cieši saistīts ar Garonas upes aizsākumiem. Pateicoties mērenajam piejūras klimatam, Bordo reģionā ideālos apstākļos tiek audzētas visā pasaulē tādas plaši pazīstamas vīnogulāju šķirnes kā Merlot, Cabernet Franc un Cabernet Sauvignon. Vīna izcelsme vispirmām kārtam ir saistīta ar cilvēces vēsturi. Vai tie būtu tapuši lielās viņa darītavās – pilīs, kooperatīvos vai nelielos ģimenes uzņēmumos, Bordo reģiona vīri un sievas cenšas ar aizrautību ražot autentiskus, līdzsvarotus un izsmalcinātus vīnus. Bordo vīndari prot savienot vīna darīšanas tradīcijas ar inovācijām, kā, protams, arī izaudzēt augstvērtīgas vīnogas. Tie ir galvenie posmi vīna darīšanas procesā, kas garantē Bordo reģiona vīnu kvalitāti un vienreizīgumu.
Nu jau 25 gadus Bordo vīna ražotāji kopīgi un katrs individuāli strādā ar mērķi nodrošināt vīna ražošanas nozares ilgtspējīgu attīstību. Šobrīd 45 % no visiem Bordo vīnu dārziem ir ieguvuši vairākus zīmolus, kas apstiprina to atbilstību videi draudzīgai ražošanai. Šogad aprit arī tieši 25. gadadiena, kopš Francijas pilsēta Bordo ir Rīgas sadarbības pilsēta. Izstāde “Bordo vīni” ar Francijas Institūta Latvijā atbalstu pirmo reizi Latvijā, Rīgā, bija skatāma 2018. gada martā, svinot vispasaules akcijas “Francijas garša” mēnesi. Akcija “Francijas garša” (Good France) notika jau ceturto gadu pēc kārtas. Tajā piedalījās vairāk nekā 3000 restorānu piecos pasaules kontinentos. Akcija, ko 2015. gadā iedibinājusi Francijas Eiropas un Ārlietu ministrija sadarbībā ar slaveno šefpavāru Alēnu Dikasu, ir kļuvusi par gadskārtēju vispasaules pasākumu, kas slavina franču virtuves vitalitāti un pulcē vienkopus šefpavārus un restorānus visā pasaulē, lai dalītos pamatvērtībās, ko tā iemieso: prieks dalīties ar maltīti, cieņa pret ēdienu un mūsu planētu, kā arī rūpes par veselību.